Posypka waflowa – pomysł na jej wykorzystanie w kuchni

posypka waflowa

Posypki waflowe są używane do przygotowania ciast i ciasteczek i są to małe kawałki cukru o różnych kształtach i kolorach.  Chociaż jest ona używana w wielu różnych wyrobach, jest bardzo obecna na przyjęciach dla dzieci. Dzieci uwielbiają jaskrawo kolorowe słodycze, a tort bez odpowiedniej ilości posypek jest dla nich nudny. Mają niewiele wartości odżywczych, ale są źródłem węglowodanów i glukozy, które dają energię naszemu organizmowi. Mają niską zawartość tłuszczu i nie zawierają sodu.

Z czego wykonana jest posypka waflowa?

Posypka waflowa może być zrobiona z cukru, skrobi kukurydzianej, opłatka, masła kakaowego, barwników spożywczych i aromatu waniliowego.  Posypki to popularny sposób na dekorowanie ciast, ciasteczek i wypieków. Można je stosować na różne sposoby i do różnych celów: do dekoracji, ozdabiania, dodawania koloru, a nawet tworzenia smaku i tekstury. Możesz dodatkowo udekorować tort np. małymi kawałkami owoców lub cukierkami.

Można je znaleźć w różnych smakach. Na przykład, można znaleźć posypki o smaku waniliowym, a nawet o smaku czekoladowym. Najczęściej spotykane są te, które mają słodki smak. Można również znaleźć kilka posypek, które mają gorzki smak dla ciast czekoladowych lub babeczek. Posypki są są sprzedawane w małych torebkach po 50 gramów lub większych po 300 gramów.

Pomysły na posypki waflowe i ich pomyślne wykorzystanie

Ciekawą wskazówką, jeśli chodzi o posypki waflowe jest mieszanie różnych kolorów z tej samej torebki posypek, dzięki czemu można stworzyć własną kombinację kolorów. Sposób użycia tych posypek polega na nałożeniu ich na wierzch ciasta lub babeczki, kiedy jest jeszcze mokre. Na przykład, jeśli upieczesz ciasto, a następnie nałożysz na nie lukier, możesz dodać posypki zanim lukier całkowicie wyschnie, aby mogły się do niego przykleić.