Dla każdego coś dobrego

Według ostatnich badań prawie 40% Polaków codziennie rano wypija filiżankę kawy. Można powiedzieć, że jest to dla nich nieodłączny element porannej rutyny. Dodatkowo okazuje się, że ulubionym miejscem spożywania kawy (tuż po uroczych kawiarenkach) jest miejsce pracy. Okazuje się, że właśnie tam pracownicy mogą wypijać nawet 3 do 4 filiżanek kawy.

Pogaduchy przy kawie


Idąc dalej tym tropem zbadano też, jakie kawy najwięcej wypija polski pracownik. Chyba nikogo nie zaskoczy fakt, że najpopularniejszy trunek to aromatyczna kawa z dużą ilością mleka.
I tutaj pracodawcy zapewniający zaopatrzenie do pracowniczej kuchni mogliby zadbać o syropy do kawy. Takie dodatki mogłyby znacząco wpłynąć na jakość i aromat wypijanej kawy.

Bo rytuał też jest ważny


W badaniach wykazano również, że sporą przyjemność badani czerpią z samego procesu zaparzania kawy. Wracając do środowiska pracy, poranna kawa często związana jest z jakimś rytuałem. Może być to przykładowo zachowanie pewnej kolejności wykonywanych czynności. Od wejścia do biura, poprzez uruchomienie komputera do spaceru w stronę kuchni, gdzie spotyka się współpracowników.
Każdy ma inne życzenie
Aby sprostać wymaganiom pracowników w związku z różnorodnością napojów do wyboru, można spróbować wyposażyć kuchnię w syropy do kawy o różnych smakach, dając możliwość wypicia różnych kaw w ciągu jednego dnia w pracy.
Istnieje jednak spore ryzyko, że pracownicy więcej czasu będą spędzać w kuchni z kawą w ręku, niż rzetelnie wykonywać swoje obowiązki.