Czym jest lukier plastyczny?

Lukier plastyczny, czyli szerzej znana masa cukrowa (https://sklep.polmarkus.com.pl/masy-cukrowe) lub fondant. Wszystkie te nazwy odnoszą się do jednej i tej samej rzeczy – plastycznej, słodkiej masy, którą dekoruje się ciasta, torty, czy innego rodzaju wypieki.
Od dłuższego już czasu, taka forma dekoracji, czy wykonywania z niej różnorakich figurek – przywędrowała do Polski. Jest znana i lubiana przez cukierników, jedynym ograniczeniem przy pracy z masą cukrową, będą umiejętności plastyczne cukiernika.

Powszechne zastosowanie

Cukiernie pracują codziennie na najwyższych obrotach, żeby sprostać wymaganiom najbardziej wybrednych klientów. Torty zamawiamy zazwyczaj na imprezy urodzinowe, komunie, czy śluby. W każdym przypadku, na wypieku króluje dekoracja wykonana z lukru plastycznego, to już niemalże nieuniknione. Nie każdy co prawda jest jej zwolennikiem, jeśli chodzi o smak, jak sama nazwa może wskazywać – jest słodka, plastyczna i elastyczna. Z drugiej jednak strony – przecież nie musimy jej jeść, jej najważniejszą funkcją jest dekoracja ciasta.

Czy można zrobić ją samemu?

Fondant można przygotować w domu. Wbrew pozorom to nic skomplikowanego, poradzi sobie z nią każdy cukiernik-amator, nie potrzeba tutaj specjalnych umiejętności. Wystarczy użyć kilku produktów, które na pewno posiadamy w kuchni, czyli: woda, żelatyna, glukoza i cukier puder. Po jej wykonaniu, czas puścić wodze fantazji i wykonać ozdoby według własnego uznania. Figurki, drobne detale związane z uroczystością – nic prostszego! Wystarczy odrobina umiejętności plastycznych, gdyż praca z masą cukrową – przypomina nieco zabawę plasteliną.