Jaki barwnik spożywczy wybrać?

spożywcze bawrwniki

Rynek cukierniczy jest niezwykle bogaty i wypełniony najróżniejszymi akcesoriami, lecz również wieloma ciekawymi produktami spożywczymi, które pomagają stworzyć prawdziwe cukiernicze dzieła sztuki. Doskonałym tego przykładem są barwniki spożywcze. Czym one jednak są i jaki konkretnie rodzaj warto wybrać?

Czym są barwniki spożywcze?

Jeśli zastanawiacie się, jakim cudem cukierniczy są w stanie kolorować torty, ciasta i innego typu wypieki na te wszystkie piękne kolory, to odpowiedź jest bardzo prosta, dzięki barwnikom spożywczym. Są to substancje, najczęściej pochodzenia sztucznego, które powodują, że na powierzchniach, na których zostaną umieszczone, dochodzi do zmiany koloru na ten, jaki posiada dany barwnik.

Jaki rodzaj barwnika spożywczego warto wybrać?

Rzecz jasna na rynku nie ma tylko jednego rodzaju barwnika spożywczego. Wymienić można barwniki płynne, w proszku, oraz bardzo popularne barwniki spożywcze w żelu. Kiedy jednak warto wybrać dany rodzaj?
Płynny barwnik spożywczy powinien być wybrany wtedy, gdy chce się zabarwić kremy, lukry, czy też pokryć kolorem powierzchnie ciasta jeszcze przed jego upieczeniem. Kolejnym rodzajem barwnika jest model w proszku, który rozpuszczany jest w wodzie. Ten rodzaj najlepiej stosować w przypadku chęci malowania na powierzchni ciasta. Jest więc on idealny, gdy chce się wykonać jakiś napis. Ostatnim rodzajem są dobrej jakości barwniki spożywcze w żelu, które dzięki swojej zwartej konsystencji rewelacyjnie sprawdzają się do kolorowania nimi mas plastycznych.