Charakterystyka patelni wok

patelnia wok do kuchni

W dzisiejszych czasach, gdy w ciągu kilku godzin można dostać się na drugi koniec świata, wzajemne przenikanie się kultur nie jest niczym niezwykłym. Nic więc dziwnego, że w polskiej kuchni tak często spotkać można rozwiązania amerykańskie lub przeciwnie, pochodzące z dalekiej Azji. Doskonałym tego przykładem jest patelnia typu wok. Czym ona jest i z jakiego powodu warto się nią zainteresować?

Co warto wiedzieć o patelni typu wok?

Podstawową sprawą, o której trzeba się dowiedzieć, gdy szuka się informacji o tym, czym jest patelnia wok, to jak ona wygląda. Jest to dość nietypowe naczynie, ponieważ znacznie bardziej przypomina garnek lub też miskę niż tradycyjną patelnię. Co więcej, charakteryzuje się naprawdę ogromnym rozmiarem, często przekraczając nawet 30 centymetrów średnicy.
Czym się konkretnie taka patelnia wyróżnia? Jak się okazuje, dzięki swojemu kształtowi umożliwia przygotowywanie nawet kilku potraw jednocześnie. Wszystko za sprawą tego, że ścianki woka nagrzewają się inaczej w zależności od ich wysokości. Przekładając produkty na wyższe partie, możliwe jest ich schłodzenie lub też wolniejsze smażenie.
Kolejną ciekawą sprawą jest to, że podczas smażenia na woku nie używa się praktycznie żadnego tłuszczu. Sprawia to, że przygotowywane na nim posiłki są o wiele smaczniejsze, a także mniej tłuste, czyli po prostu zdrowsze.

Jak wybrać patelnię wok?

Jak więc widać, patelnia typu wok ma naprawdę ciekawe i warte uwagi zalety. Warto się teraz dowiedzieć, jak się ją powinno wybierać. Na jakie jej cechy powinno się w pierwszej kolejności zwrócić dużą uwagę?
Nie da się ukryć, że najważniejszą sprawą jest to, z jakiego materiału dana patelnia będzie wykonana. Idealnym wyborem będzie stal węglowa, ponieważ z takiego tworzywa zrobione są modele oryginalne. Na sam koniec trzeba się również dowiedzieć, jaka wielkość woka będzie odpowiednia. Nie poleca się nabywania modeli oryginalnych z uwagi na ich rozmiar, lecz nieco mniejsze, bardziej dostosowane do zachodnich kuchni.