Z czego składa się patelnia elektryczna?

patelnia-elektryczna-000pe-025s

Każda patelnia elektryczna ma określoną budowę. Nawet jeśli model wygląda inaczej, to wciąż można wyróżnić w nim pewne elementy, które można zauważyć w każdym urządzeniu. Jakie to elementy? Z czego składa się patelnia?

Wanna smażelnicza

To najważniejszy element patelni elektrycznej. Wanna smażelnicza to miejsce, w którym umieszcza się przygotowywane jedzenie. Wanna ma mocne ścianki, które zapobiegają rozlaniu się płynów i ograniczają ich chlapanie podczas smażenia lub duszenia. Patelnie elektryczne najczęściej wyposażone są w niewielki korek, który można wyjąć, by wypuścić z wanny nagromadzone w niej płyny. Niektóre modele z kolei mają możliwość uchylenia ich, by nadmiar tłuszczu mógł grawitacyjnie spłynąć do odpływu. Elektryczna patelnia gastronomiczna najczęściej jest wyposażona w dopasowaną pokrywę. Dzięki niej można kontrolować parowanie a patelni oraz wpływać na intensywność zachodzących w niej procesów. Pokrywa chroni też przed pryskającym tłuszczem, więc jest niezbędna do przygotowywania niektórych dań. Wanna smażelnicza może być ustawiona na stelażu z wysokimi nogami, który może stać samodzielnie lub też może ona być na niskim stelaży, który trzeba ustawić na blacie.

Grzałka do patelni

Oczywiście dobra elektryczna patelnia gastronomiczna potrzebuje grzałki. Bez niej nie może pełnić swojej roli. Grzałka jest zasilana prądem elektrycznym, więc jest ona zakończona niezbędnym przewodem, który można podłączyć do sieci energetycznej. Element grzejny powinien być rozłożony pod jak największą powierzchnią wanny. Dzięki temu może on równomiernie ogrzewać ją całą, choć można się spodziewać, że w narożnikach temperatura będzie odrobinę niższa, niż na reszcie wanny. Bardzo ważną kwestią jest też to, że grzałki w patelniach elektrycznych mają różną moc, którą często można też dostosowywać do swoich aktualnych potrzeb.