Poznaj zalety i wady garnków aluminiowym i stalowych

zestaw garnków

W każdej kuchni niezbędny jest dobrej jakości komplet garnków. Obecnie można liczyć na szeroki wachlarz wyboru, dzięki czemu każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Do ich produkcji sięga się po różnego rodzaju materiały, a każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Warto je poznać, zanim wybór padnie na konkretny zestaw garnków z tego sklepu.

Z jakiego materiału wybrać komplety garnków – stal czy aluminium?

Wybierając komplet garnków, trzeba mieć na uwadze to, z jakiego materiału został on wykonany. Dużym uznaniem cieszą się te ze stali nierdzewnej, które są odporne na uszkodzenia, wgniecenia i zarysowania. Na ich korzyść przemawia odporność na działanie wysokich temperatur. Zaletą jest też dobre przewodnictwo ciepła, odporność na działanie kwasów i detergentów. W przypadku garnków wykonanych ze stali nierdzewnej można liczyć na nieprzywieranie jedzenia do spodu. Są też łatwe do czyszczenia. Niestety mogą zawierać alergizujący nikiel, wolno się nagrzewają. Jeśli stal jest słabej jakości, powierzchnia garnka zacznie pokrywać się nieestetycznym nalotem. Inną propozycją są aluminiowe zestawy garnków. Bardzo dobrze przewodzą ciepło, szybko i równomiernie rozprowadzają wysoką temperaturę, są lekkie i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Nie straszne są im detergenty. Zaletą aluminiowych garnków jest to, że są tanie. Jeśli są pokryte powłoką, to jedzenie do nich nie przywiera i nic się nie przypala. Niestety są podatne na zarysowania, krótko utrzymują ciepło i wydzielają niebezpieczne związki w kontakcie z kwaśnymi substancjami.