Grillowanie jest uznawane za jedną z najzdrowszych form przyrządzania posiłku. Niestety zwykle realizowane jest przy użyciu narzędzi posiadających niezwykle negatywny wpływ na nasze zdrowie. Właściwie wszyscy eksperci zgodnie odradzają jedzenia potraw przyrządzanych przy udziale dymu i żaru z węgla lub brykietów. Głównie z powodu wydzielana szkodliwych substancji podczas kontaktu tłuszczu z rozgrzanym węglem.
Czy da się inaczej?
Na szczęście rakotwórcze metody nie są jedynymi, którymi można przyrządzić grillowane posiłki. Doskonałą alternatywą jest patelnia grillowa – https://ostry-sklep.pl/patelnie-grilowe, która umożliwia uzyskanie dokładnie tego samego efektu bez udziału szkodliwych substancji.
Patelnie grillowa występują najczęściej w formie kwadratowej, a ich cechą charakterystyczną jest mocno pofalowane dno. I to właśnie te rowki odpowiadają za efekt niedostępny dla innych patelni. W trakcie obróbki termicznej mięsa wytapia się z niego tłuszcz i zamiast gromadzić się ponownie w mięsie jest on pozostawiany w rowkach.
Uzyskany efekt jest dokładnie ten sam co w przypadku wszystkim nam znanego grilla, z tą różnicą, że nie potrzebujemy do grillowania ładnej pogody i ogrodu, a spożywane mięso będzie znacznie zdrowsze i łatwiej trawione przez nasz żołądek.