Kiedy używać barwników spożywczych w proszku?

Barwniki spożywcze mogą przyjmować różne formy. Najczęściej jest to: proszek, płyn i żel. Każdy z tych typów powinien być używany w innej sytuacji, bo jest też dedykowany innym zadaniom. Kiedy należy stosować barwniki spożywcze w proszku?

Gdy nie chcesz zmieniać konsystencji

Zdarza się, że chcemy zabarwić sos lub krem, ale nie chcemy zmieniać jego konsystencji. To naturalna sytuacja. W takim wypadku najlepiej jest dodać szczyptę proszku barwiącego. Nie wpłynie on w żaden sposób na gęstość i konsystencję otrzymanego produktu. Bez obaw można też dodać go więcej, jeśli uznamy, że kolor nie jest wystarczająco intensywny. Gdybyśmy korzystali z barwnika w płynie to bardzo łatwo byłoby doprowadzić do sytuacji, w której puszysty krem zamieni się w zupę. Przez takie działanie może nadawać się wyłącznie do wyrzucenia, a to strata czasu i pieniędzy. Przy okazji może być konieczne przygotowanie całego deseru od nowa.

Łatwość w dawkowaniu

Problemem z korzystaniem z barwników może być dobranie właściwej ich ilości. Barwniki spożywcze w proszku dozuje się najłatwiej. Można je zważyć lub nakładać na czubek noża. Co ważne, nie są aż tak mocno napigmentowane jak barwniki w żelu. Nie trzeba się, więc obawiać, że jeden fałszywy ruch ręką całkowicie zmieni kolor potrawy. Najlepiej jest dodać na początku minimalną ilość barwnika, a potem stopniowo ją zwiększać. Dodać go można zawsze, odjąć już nie można. Trzeba, więc działać z rozwagą i odpowiedzialnością. W przeciwnym razie może okazać się niezbędne przygotowanie następnej masy do barwienia.