O czym warto pamiętać wybierając garnki?

Jest kilka takich elementów, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni, nawet takiej, z której korzysta się okazjonalnie. Do takich elementów należą chociażby garnki. Najlepiej jeśli dodatkowo są dobrze dostosowane do naszych potrzeb i przyzwyczajeń. W tym artykule podpowiadamy jak wybrać garnki, by gotowanie sprawiało jak najwięcej frajdy.

Zacznij od postaw

Na rynku dostępne są zarówno uniwersalne garnki, jak i te wysoce specjalistyczne. Nie warto jednak od razu wydawać astronomicznych kwot na garnki, które pomogą nam w ugotowaniu jednej czy dwóch potraw. No chyba, że jest to potrawa, którą przyrządzamy wyjątkowo często.

Na początek lepiej postawić na uniwersalne, ale dobre jakościowo garnki. Nawet jeśli nie mamy zbyt dużego doświadczenia warto unikać gotowych zestawów i samemu skompletować sobie pewną bazę. Do takiej bazy można wybrać różne typy garnków i dzięki temu przetestować chociażby czy bardziej odpowiednie dla nas będą te stalowe, czy emaliowane.

Różne rodzaje, jeden cel

Nawet najlepsze garnki nie ugotują za nas obiadu, nie podlega jednak wątpliwością, że im będą lepsze, tym nasza praca będzie prostsza. Typów garnków jest bardzo wiele, mają swoje wady i zalety, ale jeśli wybierzemy produkt wysoki jakościowo z całą pewnością posłuży nam długo.

Za najbardziej uniwersalne uważa się garnki emaliowane, są stosunkowo tanie i można w nich gotować dowolne potraw. Takie garnki jednak nie są odporne na uderzenia, a gdy emalia się uszkodzi, garnek trzeba wyrzucić. Tej wady nie mają garnki stalowe, jednak w nich nie należy przechowywać kwaśnych potraw, takich jak kapuśniak, ogórkową czy żur.

Coraz bardziej popularne stają się też garnki z różnego rodzaju powłokami nieprzywierającymi. W takich garnkach dużo trudniej coś przypalić, co łatwo docenić gotując kaszę czy gulasz.

Powłoki ochronne bywają jednak bardzo delikatne, lepiej więc zastąpić metalową łyżkę taką drewnianą lub ze specjalnego tworzywa. Po uszkodzeniu powłoki garnek niestety nadaje się tylko do wyrzucenia.