Czym są barwniki spożywcze?

Wielu z nas codziennie spożywa jasne, kolorowe potrawy. Nie, nie mówimy tylko o owocach i warzywach – mamy na myśli pyszne słodycze, napoje bezalkoholowe, lody, płatki zbożowe i herbatniki, które swoją barwę zawdzięczają dodatkowym barwnikom spożywczym.

Czym tak naprawdę jest kolorowanie żywności? Jest to coś, o co powinniśmy się martwić?

Barwniki wykorzystywane w produkcji żywności to substancje dodawane do pokarmu i napojów w niewielkich ilościach, aby uczynić je bardziej atrakcyjnymi dla konsumentów. Znajdują się one w wielu produktach spożywczych i napojach, takich jak napoje bezalkoholowe, wyroby cukiernicze, niektóre produkty piekarnicze i produkty analogowe do mięsa (alternatywy dla mięsa).

najlepsze barwniki do ciast

Naturalne vs syntetyczne

Zasadniczo barwniki spożywcze są stosowane w celu dodania koloru do żywności, aby uczynić je bardziej atrakcyjnymi i przyciągającymi wzrok, a także często używane są w produkcji leków. Podczas gdy niektóre kolory pochodzą z naturalnych produktów, inne są wytwarzane syntetycznie.

Jak powstają kolory żywności

Istnieją naturalne kolory żywności i syntetyczne. Przykładami naturalnych barwników są karotenoidy (kolor pomarańczowy), chlorofilina (zieleń), antocyjany (purpura) i betanina (czerwień), i są one w większości ekstrahowane z owoców i warzyw. Przykłady syntetycznych kolorów to żółcień zachodząca w słońcu, błękit brylantowy i czerwień allura, i są one wytwarzane różnymi procesami reakcji chemicznych.

Sztuczne kolory

Barwniki spożywcze produkowane chemicznie pochodzą z ropy naftowej, produktu ropopochodnego. Te sztuczne kolory są wymienione w składnikach produktu, zazwyczaj w postaci liczb.

Więcej – https://www.aledobre.pl/4778,Zestaw_barwnikow_spozywczych_8_szt_x_28_g_03_610_Wilton_poleca_Pani_Dorota_z_mojewypiekicom.html