Patery na ciasta i owoce – co warto wiedzieć?

patera na ciasto

Patera na ciasta oraz owoce jest specjalnym naczyniem, dzięki któremu można w wyjątkowo elegancki, a także higieniczny sposób podać desery lub przystawki roślinne. Cechami charakterystycznymi pater jest to, że dzięki nim podawanie różnego rodzaju wegańskich ciast oraz owoców jest znacznie łatwiejsze – patera dzięki swojej płaskiej powierzchni ułatwia krojenie. Wszelkie desery, czy też surowe owoce leżą płasko na paterze i nie przewracają się i nie sklejają ze sobą. Co więcej, zdjęcie kawałka ciasta z patery jest bardzo prostym zadaniem. Wystarczy do tego specjalna łyżka do nakładania ciasta, aby zdjąć jego kawałek w taki sposób, aby nie rozpadł się on i dalej wyglądał estetycznie i apetycznie. Z tego też powodu pater używa się nie tylko w domu, ale także w lokalach gastronomicznych, gdzie oprócz smaku i zapachu także wygląd deserów ma kluczowe znaczenie.

Patera na ciasta i owoce – jak wybrać odpowiednią paterę dla siebie?

Dobra patera na ciasto powinna być stosunkowo ciężka, dzięki czemu sprawdzi się ona w każdych okolicznościach, w tym podczas przyjęć na dworze, kiedy może zawiać wiatr. W przypadku lekkiej patery na ciasto (link) mogłaby się ona przewrócić nawet przy lekkim podmuchu, szczególnie wówczas, gdy na paterze zostały już ostatnie kawałki ciasta. Dlatego też dobrym pomysłem jest wybranie patery ze szkła, drewna lub też metalu.

Patera na ciasto i owoce – do czego jeszcze można ją zastosować?

patera na ciasto

Opisywane naczynia można zastosować nie tylko do podawania deserów, ale także różnego rodzaju dań, które można podzielić na kawałki lub też włożyć do mniejszych foremek. Mogą to być na przykład:

– muffinki, 

– kawałki wegańskiego tofu z warzywami, 

– mini naleśniczki z wegańskim mlekiem roślinnym,

– cukierki,

– warzywne przystawki.