Historia sosu beszamelowego

Sos beszamelowy znany też jako beszamel to typowo francuskie odkrycie. Nad recepturą tego sosu, Louis de Béchamel ponoć pracował kilkanaście lat. Dziś sos beszamelowy uznawany jest za jeden z najbardziej uniwersalnych sosów na świecie, a prostota jego wykonania sprawia, że bez problemu można go przygotować w kilkanaście minut.

Wynalazca sosu

Louis de Béchamel był wysoko postawionym urzędnikiem, który pracował na dworze Ludwika XIV. To właśnie temu panu przypisuje się autorstwo jednego z tzw. 5 sosów bazowych – w tym przypadku beszamelu. Jak już większość kucharzy wie, receptura sosu beszamelowego nie jest zbyt skomplikowana, ponieważ w jej składzie znajdziemy tylko kilka elementów: a wśród nich najważniejsze jest masło, mąka, mleko i przyprawy. I w tym przypadku bez obaw można powiedzieć, że cała niezwykłość tego sosu kwi w prostocie jego wykonania i niezaawansowanej recepturze.

Trochę historii sosów

Co ciekawe, szczególnie dla tych osób, które wybitnie interesują się historia kucharstwa, na początku XIX wieku, jeden francuski szef kuchni znany jako Marie-Antoine Carême, określił strukturę tzw. czterech sosów bazowych. To właśnie na podstawie przepisów tych czterech sosów, później powstawały wszystkie inne sosy dobrze znane w kuchni francuskiej. Wśród tych „czterech wspaniałych” znalazł się także właśnie nasz ulubiony sos beszamelowy. Około pół wieku później kolejny kucharz, tym razem niejaki Auguste Escoffier, uznawany wówczas za niekwestionowanego kucharza wszystkich największych królów, a także znany jako król kucharzy, postanowił rozszerzyć teorię Carême’a o jeden, dodatkowy sos. To właśnie on zmodyfikował trochę składy pozostałych sosów, nazywając je dość podniośle „5 sosami matki”. Wśród tych 5 najwybitniejszych najbardziej znanych sosów na całym świecie, zalicza się: sos hiszpański, holenderski, pomidorowy velvet i oczywiście beszamel.

Sos beszamelowy ceniony jest za swój unikalny smak oraz za możliwość wykorzystania go do różnego rodzaju dań. Jest bardzo popularny na całym świecie.