Wyśmienita sałatka gyros

sałatka typu gyros

Sałatka gyros jest prostym i wyśmienitym daniem. Najlepiej smakuje przyrządzona i doprawiona w domu. Podaje się w przeźroczystym naczyniu, po to, by wyeksponować jej warstwową budowę. Kawałki kurczaka przyprawia się mieszaniną przypraw. W jej skład wchodzi słodka papryka, kolendra, tymianek, majeranek i czosnek. W niektórych przepisach znajdują się zalecenia co do kolejności składników sałatki gyros, ale tak naprawdę to nie ma znaczenia.

Skąd się wywodzi?

Sałatka gyros, tak jak inna bardzo popularna sałatka, pochodzi wprost z słonecznej Grecji. Gyros jest słowem pochodzenia greckiego. Oznacza kręcenie się, obracanie. Dzisiejsza sałatka gyros w Grecji pojawiła się w latach 20 XIX w. wraz z uchodźcami z Azji Mniejszej. Istnieją źródła, wedle których mistrzami w przyrządzaniu gyros są Armeńczycy. W latach 40 XX wieku sałatka gyros zdobyła wielu miłośników w Europie, Stanach Zjednoczonych, a nawet Australii. Można powiedzieć, że to między innymi od niej rozpoczęła się kariera dań typu fast food.

Rodzaje popularnej sałatki

Powszechnie uważa się, że w sałatce gyros może znajdować się tylko i wyłącznie mięso drobiowe. To nie prawda. Taką sałatkę można zrobić też z mięsa wołowego czy cielęcego. W większości przepisów znajduje się kurczak i warzywa, tymczasem istnieją osoby, które chętnie urozmaicają sałatkę makaronem bądź ryżem. Zazwyczaj do zespolenia składników używa się majonezu, ale to nie jest jedyny sos, jakim można uzupełnić smak sałatki. Popularny jest też sos sojowy lub vinegret.