Przepisy na domowy chleb

Czy jest coś lepszego niż domowy chleb? Nie ma nic piękniejszego, jak zapach pysznego, chrupiącego chleba roznoszący się rano po całym domu. Jak zrobić taki domowy chleb? Gdzie szukać przepisów?

Przepisy na domowy chleb

Przepisy na domowe pieczywo można znaleźć w książkach kucharskich. Istnieją nawet specjalne książki lub gazety z przepisami tylko na chleby i bułki. Poza tym oczywiście całe mnóstwo przepisów jest dostępnych w internecie. Nie jest łatwo wybrać ten najlepszy. Warto więc wypróbować kilka i zachować sobie sprawdzone, z których będzie się korzystać już zawsze. Niestety na przepisy w internecie trzeba też uważać. Nierzadko nie ma dokładnych informacji o wielkości formy, jaka jest potrzebna albo mylone są jednostki wagowe.

Dlaczego chleb się nie udał?

To pytanie zadaje sobie każda gospodyni, która wyjęła z pieca zakalec, gnieciuch albo chleb niekształtny, pękaty i popękany. Pierwszą przyczyną może być zbyt krótkie rośnięcie. Drugą forma do pieczenia chleba. Jeśli piecze się chleb w formie silikonowej, przez jej elastyczność chleb niestety może być pękaty, bo ciasto rozepchnie formę. Nie należy się tym zbyt mocno przejmować, bo przecież chleb jest dobry. Przyczyną nieudanego wypieku mogą też być ewentualnie nieświeże drożdże lub złej jakości mąka. Trzeba zwracać uwagę na wybierane składniki.

Jak zrobić domowy chleb?

Zrobienie w domu chleba jest bardzo proste. Wystarczą drożdże, mąka, trochę ciepłej wody i odrobina soli, a także forma do pieczenia chleba. Może to być nawet zwykła keksówka wyłożona papierem albo szklane naczynie żaroodporne. Należy pamiętać o tym, że zaczyn drożdżowy musi podrosnąć, ciasto należy dobrze wyrobić, a później powinno rosnąć co najmniej przez godzinę.