Największa ozdoba stołów – patera na tort

Patera na tort to często królowa każdego przyjęcia. Patera na tort piętrowa, z kloszem czy też kwadratowa lub może ta na nóżce, to doskonała ozdoby stołów, która też w piękny sposób prezentuje okazałe torty, ciasta i ciasteczka. Jak wszyscy wiemy, jemy oczami, dlatego niezwykle ważne jest wybrać odpowiednie naczynie, które w elegancki sposób będzie eksponować nasze wypieki. Co więcej patera powinna też być łatwa w obsłudze, a także pozwalać na idealną prezentację jej wnętrza, z tego też względu najlepiej sprawdzają się patery szklane z przezroczystym kloszem.

Patera na tort idealna do serwowania słodkości

Patera na tort służy do podawania ciasta, lecz wielu przypadkach stosowana jest też do podawania i prezentowania ciasteczek, muffinków, a nawet owoców czy cukierków. By jak najlepiej prezentowała się na stole i jak najlepiej spełniała swoje funkcje, należy dobrać jej odpowiedni kształt, a także materiał z jakiego jest wykonana. W przypadku, kiedy interesuje nas eleganckie naczynie, wówczas idealna będzie patera porcelanowa lub szklana. Na wielkie okazje, wystawne przyjęcia powinno wybierać się niezwykle eleganckie patery srebrne, które to wykonane są ze stali nierdzewnej. Taka wersja jest bardzo trwała i odporna na zniszczenia. Bardzo dobrą będzie również patera ceramiczna.

Patera na owoce

Owocarka, czyli patera na owoce bardzo często kojarzona jest ze standardową patera na tort. a to wszystko dlatego, że swoim kształtem przypomina właśnie tę, którą wykorzystuje się do ciast. Ją też z powodzeniem możemy wykorzystać do prezentacji pięknych tortów, ciastek i ciasteczek.