Co oprócz drewna? Wybór deski do krojenia

akacjowa deska do krojenia

Choć w każdej kuchni spotkać można przynajmniej jedną drewnianą deskę do krojenia, to jednak nie jest to jedyny materiał, z którego może być taka deska produkowana. Wiele jest innych materiałów, które mogą okazać się znacznie lepszą i wygodniejszą propozycją dla każdego mniej lub bardziej zaawansowanego kucharza.

Wady desek drewnianych

Deski do krojenia, które wykonane są z drewna, charakteryzują się bardzo ładną, naturalną estetyką. Niestety narażone są na duże ryzyko wchłonięcia wody, co może doprowadzić taką deskę do całkowitego zniszczenia. Dodatkowo deski drewniane chłoną smaki i zapachy, co często wpływa na późniejsze efekty kulinarne.

A co w zamian?

Z tego też powodu coraz więcej osób decyduje się na zrezygnowanie z desek drewnianych, na koszt innego typu materiałów.

Przykładowo może to być, chociażby deska szklana, która jest całkowicie odporna na wilgoć i zamoczenie. Dodatkowo nie posiada ona żadnych właściwości, które pozwalają na chłonięcie smaków, lub zapachów.

Innym rodzaje deski, która również cieszy się coraz większym wzięciem, jest deska plastikowa. Jej niezwykle niska cena, bardzo mała waga i efektowne, kolorowe wykończenie powoduje, że deski wykonane z tworzyw sztucznych coraz częściej wypierają naturalne drewniane deski, które sprawiają coraz to większe problemy ich użytkownikom.

Jak zatem widać żaden kucharz nie jest skazany tylko i wyłącznie na jeden rodzaj deski do krojenia. Wybór jest na tyle duży, że można swobodnie dobrać mocne i słabe strony każdej deski do swoich potrzeb i oczekiwań względem takiego narzędzia.