Pojemniki plastikowe na ciasto – wysokiej jakości alternatywa dla opakowań kartonowych

Pojemniki plastikowe na ciasto - wysokiej jakości alternatywa dla opakowań kartonowych

Pojemniki na ciasto to plastikowe pojemniki do pakowania, przechowywania i transportu wyrobów cukierniczych. Do produkcji pojemnika używa się polistyrenu klasy spożywczej, rzadziej polipropylenu. Materiały te są bezpieczne i nie wchodzą w reakcje z żywnością.

Właściwości pojemników na ciasto

Pojemniki na ciasto różnią się następującymi parametrami:

  • Rozmiar: istnieje duży wybór pojemników zarówno na mini torty, jak i na torty o średnicy 35 cm lub większej.
  • Kształty: okrągły, owalny, kwadratowy, wielokątny.
  • Opcjonalne dodatki: kolce lub gzymsy na podstawie skrzyni, otwór do mocowania etykiet, otwory wentylacyjne.
pojemniki plastikowe na ciasto

Zalety stosowania pojemników

Pojemniki plastikowe na ciasto są bardzo popularne w cukierniach. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest kilka:

  • Praktyczność. Pudełka na ciastka z pokrywkami styropianowymi są higieniczne, niedrogie i wygodne. Są one lekkie i wytrzymałe. Są nie tylko wygodne do przechowywania i eksponowania deserów na półkach, ale także do ich transportowania. W takim pojemniku ciasto jest bezpiecznie chronione przed obcym zapachem, wilgocią, kurzem i brudem, co pozwala zachować jego smak i przedłuża okres przydatności do spożycia.
  • Rozmiary i kształty. Pojemniki plastikowe występują w rozmiarach okrągłych, kwadratowych, wielokątnych, dużych i małych. Łatwo więc znaleźć pojemnik na miniaturowy tort lub gigantyczny.
  • Bezpiecznie. Patelnie na ciasto wykonane są z surowców dopuszczonych do kontaktu z żywnością — polistyrenu, rzadziej polipropylenu. Są to materiały, które są bezpieczne dla zdrowia. Nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji i nie wchodzą w reakcje z żywnością.