Podstawowe informacje o patelni typu wok

Kuchnia to idealne miejsce na to, aby nieco poeksperymentować. A czy da się to zrobić lepiej niż przy użyciu innych niż używanych do tej pory przyrządów? Takie właśnie przekonanie wyjaśnia ogromną popularność woka do gotowania. Niestety za jego ogromną popularnością nie idzie wiedza na temat tego, jak taką patelnię wybrać.

Czym jest wok do gotowania?

Czym konkretnie jest wok? Jest to dość nietypowa jak na polski warunki patelnia, która zamiast płaskiego dna posiada dno półkoliste, co powoduje, że bardziej przypomina garnek niż tradycyjną patelnię. Wok wywodzi się z dalekiego wschodu, gdzie używany jest do przyrządzania posiłków w od setek lat.

Dlaczego warto mieć wok w kuchni?

Jakie są konkretnie zalety woka i co powoduje, że warto go mieć również i w swojej kuchni? Przede wszystkim ogromną zaletą jest bardzo równomierne rozprowadzanie ciepła po powierzchni, co jest wynikiem półkolistego kształtu. Dodatkowo kształt ten umożliwia również bardzo łatwe mieszanie zawartości woka, co powoduje, że przyrządzanie posiłku staje się łatwe i bardzo wygodne.

Czym kierować się podczas kupowania woka?

Jak więc widać, wok do gotowania posada z pewnością warte uwagi zalety. Jakimi jednak cechami powinien się charakteryzować, aby warto było kupić dany model? Przede wszystkim dany wok powinien być wykonany z określonego rodzaju materiału. Na rynku istnieją trzy najpopularniejsze modele, czyli są to woki ze stali żeliwnej, węglowej, lub też ceramiczne. Czym konkretnie się charakteryzują? Wersja żeliwna jest bardzo mocna i wytrzymała, lecz jednocześnie bardzo ciężka. Model ze stali węglowej dodatkowo bardzo szybko się nagrzewa, lecz tak samo, jak wok żeliwny sporo waży. Tym modelem, który cieszy się największą popularnością, jest wok ceramiczny. Nie tylko jest bardzo lekki, a także posiada nieprzywierającą powłokę, to dodatkowo cechuje się bardzo dobrą ceną. To o czym należy pamiętać w przypadku takiego woka, to jego dość wrażliwa powierzchnia, którą łatwo uszkodzić nieumiejętnie posługując się akcesoriami takim jak widelce czy też łyżki.