Kuchnia powinna być miejscem wykończonym estetycznie i ze smakiem, a jej kolory i materiały powinny ze sobą współgrać, żeby codzienne korzystanie z tego miejsca mogło być również przyjemnością. Szeroka oferta blatów kuchennych pozostawia dowolność klientom, którzy przebierając w asortymentach sklepów zwykle wybierają blat kuchenny drewniany lub laminowany.
Blaty kuchenne laminowane
Są to płyty wiórowe pokryte odpornym na temperaturę i uszkodzenia mechaniczne laminatem, który może mieć dowolną kolorystykę dopasowaną do indywidualnych potrzeb klientów. Są różne jakości laminatów, a więc ważne jest, żeby zdecydować się nie na tą najtańszą opcję, tylko na ta bardziej optymalną.
Niekwestionowanymi zaletami blatów laminowanych są: odporność na ścieranie i zarysowania, odporność na wysokie temperatury i wilgoć, bardzo łatwy w czyszczeniu i odporny na środki chemiczne i antybakteryjne, odporny na wszelkiego rodzaju plamy.
O czym należy pamiętać
Przy zakupie blatu laminowanego trzeba pamiętać o taśmach przykrywających jego brzegi lub specjalnych impregnatach pozwalających je zabezpieczyć. Tego samego będą wymagały brzegi wycinanych otworów. Przydatny na pewno będzie silikon, którym można uszczelnić połączenia blatu ze ścianą, ze zlewozmywakiem oraz z kuchnia indukcyjną, elektryczną lub gazową. Jeżeli ten krok zostanie pominięty i w niezabezpieczone brzegi dostanie się wilgoć, blat w tym miejscu spuchnie i się wypaczy.