Wybierając nowy kombiwar halogenowy warto zwrócić uwagę nie tylko na jego moc, pojemność i cenę, ale również na funkcje, które oferuje. Producenci co roku udoskonalają swoje urządzenia, dlatego też na rynku dostępne są zaawansowane technicznie sprzęty o olbrzymich możliwościach.
Funkcja rozmrażania
W dzisiejszych czasach najbardziej ceniona jest oczywiście funkcja rozmrażania. Wysokiej klasy kombiwar halogenowy dzięki termoobiegowi jest w stanie równomiernie i szybko rozmrozić dowolny produkt. Dzięki szklanemu pojemnikowi można w bardzo prosty sposób obserwować stopień rozmrożenia żywności. Najlepszy efekt rozmrażania można uzyskać poprzez ustawienie temperatury na poziomie 30ºC-40 ºC.
Funkcja podgrzewania
Każdy profesjonalny kombiwar halogenowy powinien posiadać również funkcję podgrzewania. Funkcja tego typu przypadnie do gustu przede wszystkim tym osobom, które nie mają w domu mikrofalówki. Sporą zaletą podgrzewania w kombiwarze halogenowym jest to, że nie trzeba używać tłuszczu. Zaleca się podgrzewanie żywności przy temperaturze około 50 ºC.
Gotowanie na parze
Osoby, które w pierwszej kolejności stawiają na zdrową żywność powinny poszukać sprzętu, który oferuje gotowanie na parze. Dzięki kombiwarowi można zastąpić nawet najlepszy jakościowo parowar. Do gotowania na parze przydać może się specjalna taca oraz folia aluminiowa do pieczenia.
Funkcja pieczenia
Na samym końcu warto wspomnieć o funkcji pieczenia, która pozwoli zastąpić klasyczny piekarnik. W profesjonalnych kombiwarach bez żadnego większego problemu można piec ciasta, mięso i wiele innych składników.