Choć foremki silikonowe dzięki swoim ogromnym zaletom zyskują coraz większą popularność, to jednak mało kto tak naprawdę wie, jak powinno się ich używać i na co szczególnie zwracać uwagę podczas codziennego korzystania. Jak to zatem wygląda, gdy chce się upiec ciasto lub babeczki?
Na co zwracać uwagę?
Silikonowa foremka jest genialnym w swojej prostocie dodatkiem do wykonywana wypieków. Należy jednak pamiętać, że również i one muszą być używane w szczególny sposób.
Przede wszystkim pamiętać należy o tym, aby przed pierwszym użyciem wysmarować taką foremkę olejem, masłem lub ewentualnie margaryną. Dodatkowo pamiętać należy, aby używając takiej foremki nie dopuszczać do kontaktu jej z płomieniem, a także żarem, Dlatego też odradza się stosowanie ich w mikrofalówkach z grillem. Podczas wyjmowania foremki z ciastem należy także pamiętać o tym, aby nie dotykać jej ostrymi metalowymi elementami, ponieważ grozi to jej uszkodzeniem. Po wyjęciu ciasta dobrze jest przepłukać foremkę wodą, co znacznie zwiększy jej czas używania.
Co jest dozwolone?
Foremka silikonowa pomimo tego, że musi być używana w dosyć uważny sposób, stwarza także sporo swobody. Przykładowo mają one bardzo szeroki zakres temperatury pracy, który powoduje, że można je używać jako foremki do mrożonek, a chwile potem włożyć je do gorącego piekarnika.
Dodatkowo są bardzo łatwe w czyszczeniu, mają nieprzywierającą powierzchnie, a także umożliwiają przechowywanie w zwiniętej postaci, co znacząco zmniejsza ilość zajmowanego przez nie miejsca.