Jak dobrać naczynia do rodzaju zupy?

Zapraszając gości na obiad, wiele osób zastanawia się nad tym, w jakich naczyniach należy serwować poszczególne dania. Zupę podaje się zwykle w miskach lub głębokich talerzach. To, na które z nich warto się zdecydować należy uzależnić od rodzaju wywaru. Co warto wiedzieć na ten temat?

Do czego głębokie talerze?

Wśród popularnych naczyń do podawania płynnych potraw pojawiają się między innymi bulionówki. W tych naczyniach powinno się jednak serwować płynne wywary bez dodatków. Do zup z makaronami, ryżem lub kaszą należy wybierać talerze głębokie na zupę. W tej kategorii odnaleźć można wiele praktycznych i modnych naczyń. Mogą być tworzone z porcelany, ceramiki lub szkła. Oprócz standardowych, okrągłych modeli pojawiają się tutaj również naczynia kwadratowe. Mogą stanowić pojedyncze akcesoria lub element zestawu obiadowego z płaskimi talerzami. Co jeszcze warto wiedzieć?

W czym podać zupę krem?

Kremowe zupy cieszą się coraz większą popularnością. Często serwuje się je z grzankami lub jako lekką przystawkę przed daniem głównym. W tej kategorii pojawiają się też chłodniki na lato. Choć bywają nakładane do pojemnych misek, dobrym wyborem będzie też talerz głęboki do zupy krem. Podanie jej w tej formie pozwoli podkreślić elegancki charakter obiadu. Warto zdecydować się na naczynia w oryginalnych barwach i z nietypowymi wzorami. Dzięki różnorodności dostępnych talerzy, bez problemu odnaleźć można modne zestawy, które sprawdzą się w każdym domu. Naczynia właściwie dopasowane do rodzaju potraw z pewnością zachwycą gości. Dobór wzorów do własnego gustu pozwoli nadać przestrzeni jadalnianej wyjątkowego charakteru.