Co trzeba wiedzieć przed przygotowaniem lukru królewskiego

specjalny lukier królewski

Każda osoba, która zajmuje się robieniem wypieków powinna skorzystać z lukru królewskiego jako dekoracji swoich ciast. Niestety niektórzy początkujący cukiernicy obawiają się, że nie poradzą sobie z jego samodzielnym przygotowaniem, a następnie nakładaniem na wypieki w taki sposób, by całość wyglądała efektownie. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby na to, żeby bez trudu poradzić sobie z tą masą.

Przygotowanie lukru królewskiego

Przede wszystkim należy zdawać sobie sprawę, że lukier królewski (https://www.aledobre.pl/8744,Lukier_krolewski_Royal_Icing_Mix_397_g_8211_710_1219_8211_Wilton.html) musi być przygotowywany według dokładnie określonych proporcji. Warto wiedzieć, że ten rodzaj lukru może mieć różne konsystencje (m.in. płynną oraz sztywną), wybór jednej z nich musi być uzależniony od potrzeb osoby dekorującej wypieki. Na szczęście konsystencję lukru można szybko zmienić na rzadszą lub bardziej usztywnioną.

O czym trzeba pamiętać

Ważną zasadą, o której wiele osób niestety zapomina, jest bardzo dokładne mieszanie masy. Niezwykle istotne jest długie mieszanie lukru, by usunąć z niego wszystkie pęcherzyki powietrza. Dzięki takiemu działaniu można być pewnym, że gotowy lukier będzie się nadawał do użycia, a podczas używania go do dekorowania tortów czy innych wypieków nie będzie się na przykład urywał. Należy pamiętać również o tym, aby przygotowany lukier odpowiednio przechowywać, bardzo ważne jest, aby używać do tego celu szczelnie zamykanych pojemników, dzięki temu masa nie wyschnie.