Wybór odpowiedniej keksówki

Dawniej wszystkie keksówki produkowany były z blachy ocynkowanej lub aluminium. Można je oczywiście spotkać w sklepach również i dzisiaj, ale obecnie wybór w tym zakresie jest o wiele większy.

Keksówka aluminiowa

To foremki lekkie, które szybko się nagrzewają. Ciasto piecze się więc w nich równomiernie. Jednak podczas zakupu trzeba zwrócić uwagę na ich grubość. Niestety wyroby bardzo cienkie mogą szybko się odkształcać. Takie foremki przed każdym użyciem powinno się nasmarować tłuszczem oraz wysypać bułką tartą.

Foremka z powłoką nieprzywierającą

Takie foremki często wykonane są blachy pokrytej kolorową emalią. W środku znajduje się teflon bądź inne tworzywo o właściwościach nieprzywierających  – ceramika czy greblon. Takie foremki łatwo się myje, ale trzeba jednocześnie uważać by nie zniszczyć powłoki. W takich formach nie wolno więc kroić ciasta. Wcześniej należy je wyjąć na deskę.

Silikon

Dużą popularnością w ostatnim czasie cieszą się też foremki z silikonu. Są one trwałe, a przy tym nie wymagają natłuszczania. Są łatwe do przechowywania i nadają się nie tylko do pieczenia, ale również do mrożenia. Bardzo szeroki jest bowiem ich zakres temperaturowy (od -40 do 250stopni Celsjusza).