Szynkowar, czyli urządzenie do prostego przygotowywania własnych wędlin

zdrowe wędliny tylko domowe

Przygotowanie szynki, mielonki czy innej wędliny może jawić się jako czasochłonna i trudna czynność. W związku z tym często rezygnuje się z jakości i decyduje na zakup przetworów mięsnych dostępnych w sklepach. Niejednokrotnie towarzyszą temu wyrzuty sumienia związane z wątpliwym składem produktów. Szynkowar to urządzenie kuchenne, które pozwoli przygotować własne, zdrowe wędliny w sposób praktycznie bezobsługowy.

Jak funkcjonuje szynkowar?

Zestaw wędliniarski składa się z korpusu (najczęściej walcowatego) ze spiralną nakładką i termometru. Dzięki temu naczyniu kuchennemu można parzyć szynkę, karkówkę, mielonkę, czy jeszcze inne mięsa.

Zamarynowany kawałek mięsa (szynkowary zazwyczaj pozwalają na jednorazową obróbkę od 1 do 3 kilogramów surowca) wkłada się do cylindrycznego pojemnika. Za pomocą nakładki mięso można odpowiednio skompresować. Ogromną zaletą jest, że na tym etapie można kontrolować każdy dodatek, który znajdzie się w wędlinie. Dzięki temu rezygnacja z konserwantów i ulepszaczy smaku na rzecz naturalnych ziół i przypraw nie wymaga żadnego zachodu.

Zamknięty pojemnik wstawia się do lodówki na przynajmniej 24 godziny. Po tym czasie parzy się go w garnku z gorącą wodą (70-90 stopni Celsjusza) przez 2-3 godziny… i gotowe!

Co wybrać?

Na rynku dostępne są naczynia aluminiowe (choć te już praktycznie wycofano), z tworzywa sztucznego i, wypadające najlepiej, ze stali nierdzewnej – https://www.aledobre.pl/19129,Szynkowar_PRESTO_z_termometrem_Tescoma.html – zobacz szynkowar

Walcowate lub w kształcie foremki – to zależy od upodobań, choć zaletą pojemnika cylindrycznego jest łatwość umieszczenia w garnku nawet więcej niż jednego.

Ciekawym wyborem dla osób lubiących różnorodność jest sprzęt pozwalający na przygotowanie dwóch rodzajów mięsa.