Smak domowych lodów

szklana foremka na lody

Lody są przysmakiem, przed zjedzeniem którego ciężko się powstrzymać, kiedy nadchodzą letnie upały. Niestety, wystarczy przeczytać składy lodów dostępnych w sklepach, by skutecznie się do nich zniechęcić. Ogromna większość sklepowych lodowych przysmaków ma w swoim składzie sztuczne barwniki, podejrzane składniki i całą masą cukru. Jedzenie ich w dużych ilościach na pewno nie jest obojętne dla zdrowia. Dlatego warto się pokusić o przygotowanie smacznych domowych lodów we własnej kuchni.

Jakie lody można przygotować samemu?

We własnej kuchni można przygotować niemal każdy rodzaj lodów – czy to owocowy sorbet czy też lody na bazie śmietanki, jajek czy mleka. Wcale nie trzeba do tego specjalnych umiejętności cukierniczych, ani specjalistycznego sprzętu. Wpatrzywszy odrobina chęci, by cała rodzina mogła zajadać się pysznymi, lodowymi przysmakami.

Na szczęście sezon letni obfituje w smaczne owoce. Dzięki temu w kilka chwil można na bazie truskawek, jagód, arbuza, moreli czy agrestu przygotować orzeźwiające i smaczne sorbety. Nie trzeba dodawać do nich cukru – zdrowszą alternatywą będzie miód lub zmiksowany banan.

Lody na bazie śmietanki mogą mieć tradycyjne smaki czekolady, wanilii czy śmietanki. Ich smak można wzbogacić poprzez dodanie pokruszonych ciastek, bakalii czy owoców.

Sprzęt potrzebny w przygotowaniu domowych lodów

Lodowe foremki są bardzo przydatne, jeśli chce się po zamrożeniu uzyskać łatwe do zjedzenia lody na patyku. Mogą mieć one różne kształty, niekiedy bardzo ciekawe. W sezonie letnim foremki do lodów kupić można niemal w każdym markecie.

Bardzo ciekawym urządzeniem jest maszyna do lodów. Podczas ubijania lodów, schładza je ona, dzięki czemu w efekcie końcowym mają one lekką, puszystą konsystencję. Jednak równie smaczne lody można przygotować używając zwyczajnego miksera.