Pyszne placki

Gotowanie jest jedną z największych pasji wielu ludzi. Uwielbiamy odkrywać nowe przepisy i testować je w wolnych chwilach w swoich kuchniach. Polacy bardzo kochają gotować staropolskie potrawy, które nauczyła ich przygotowywać babcia. Bigos, grochówka, pierogi, czy też niesamowicie popularne placki ziemniaczane, to tylko jedne z najpopularniejszych dań, które kojarzy również ogromna ilość obcokrajowców. Nie ma się temu co dziwić, gdyż nasza kuchnia jest naprawdę pyszna i mocno zróżnicowana. 

Przygotowanie placków

Przygotowanie placków ziemniaczanych jest proste i nawet totalny laik, który nigdy nie miał okazji gotować, powinien sobie bardzo szybko oswoić jeden z podstawowych przepisów na placki ziemniaczane i zacząć je przyrządzać w swojej kuchni. Jest to również co ważne bardzo tania potrawa, więc patrząc przez pryzmat portfela wielu Polaków stanowi to duży plus. Do przygotowania placków potrzebujemy kilku ziemniaków, trochę mąki, jajko oraz szczyptę soli i olej.

Smażenie placków

Jeśli nie mamy oleju, możemy użyć oliwy i smalcu, ale ten drugi sposób jest raczej pomijany, gdyż może to być zbyt niezdrowy i kaloryczny dodatek. Mamy jednak dużo opcji i szans na przygotowanie placków po swojemu. Najpopularniejsza jest podstawowa wersja, gdyż smak ziemniaka podawanego w tej formie jest po prostu rewelacyjny i wiele osób nie chce go sobie psuć dodatkami. Są to typowi konserwatyści, którzy uwielbiają dania w takiej formie, w jakiej podawała je babcia w czasach ich młodości.