Przepis na sernik Raffaello z pewnością zasmakuje każdemu wielbicielowi wiórków kokosowych.
Składniki na spód:
– 250 g wafelków kokosowych familijnych (z nadzieniem kokosowym) lub śmietankowym,
– 5 łyżek zmielonych migdałów bez skórek lub płatków migdałowych,
– 30 g zimnego masła,
– 6 łyżek wiórków kokosowych.
Składniki na masę serową:
– 500 g twarogu tłustego, może być w wiaderku gotowa masa,
– 500 g serka mascarpone,
– 3 łyżki średniej wielkości mąki ziemniaczanej,
– 1 i 1/2 szklanki cukru,
– 1 opakowanie cukru waniliowego,
– 5 całych jajek,
– 2 żółtka – białka należy zachować na później do bezy,
– 1 puszka 400 g mleka kokosowego (gęsta część),
– 3 łyżki likieru amaretto (lub łyżeczka aromatu migdałowego).
Składniki do kokosowej bezy:
– 2 białka,
– 100 g cukru,
– 1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej,
– 100 g wiórków kokosowych.
A także:
– 100 g gęstej śmietany 18%,
– 2 łyżki cukru.
Przygotowanie – spód:
Wafelki należy pokruszyć lub posiekać noże, a następnie wymieszać je z migdałami oraz z roztopionym masłem i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 26cm i mocno uklepać. Po wierzchu wysypać wiórki kokosowe i wstawić do lodówki.
Przygotowanie masy serowej:
Należy piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Przełożyć masę serową do miski i dodać do niej mascarpone, a następnie zmiksować na gładką masę. Kolejno dodawać mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i ponownie zmiksować na gładką masę. Po uzyskaniu lśniącej konsystencji, zacząć dodawać po kolei jajka oraz żółtka, na delikatnych obrotach, a następnie dodać gęstą śmietankę kokosową z wierzchu puszki. Nie dodawać wody kokosowej z dna puszki. Zmiksować ponownie i dodać armat lub likier.
Tak przygotowaną masę serową przełożyć na dno tortownicy, wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 1 godzinę.
Na 10 minut przed końcem pieczenia, wierzch sernika należy posmarować śmietaną 18% wymieszaną z dwoma łyżkami cukru.
Teraz jest czas aby zacząć przygotowywać bezę kokosową.
Przygotowanie kokosowej bezy:
Białka należy ubić na sztywną pianę, dodając do niej stopniowo cukier po 1 łyżce, cały czas ubijając. Ubita piana powinna być gęsta i lśniąca. Dodać mąki ziemniaczanej i całość wymieszać już ręcznie łyżką, dodać także wiórki kokosowe.
Należy sernik wysunąć z piekarnika ale nie wyjmować (!) wyłożyć na niego pianę, wsunąć i piec dalej przez około 35 minut w 120 stopniach C. Potem zmniejszyć temp. do 90 st. C i piec kolejne pół godziny. Sernik należy studzić stopniowo, etapami.
Jest to wymagający trochę czasu przepis na sernik, ale jego smak wynagradza cały trud włożony w jego wykonanie. Sernik Raffaello najlepiej smakuje następnego dnia, po nocy spędzonej w lodówce.