Praktyczne drylownice

Aby przygotować desery i przetwory z owocami, bardzo często trzeba mierzyć się z wyjmowaniem z nich pestek. To żmudna praca, i wykonywana ręcznie może skutecznie zniechęcić. Jednak jest na to sposób.

Drylownica

drylownica do świeżych owocówWyjęcie pestek z owoców takich jak wiśnie, czy czereśnie, jest niezbędne, by nikt spożywając ciasto, czy konfitury nie napotkał pestki. Mogłoby to bowiem skończyć się np. złamaniem zęba. Na szczęście nic takiego się nie zdarzy, bo usuwanie pestek jest obecnie bardzo łatwe, dzięki niewielkim urządzeniom zwanym drylownicami. Te przydatne akcesoria kuchenne uwalniają od drylowania ręcznego, a także zapobiegają zachlapaniu rąk, ubrań i kuchni, ciemnym i brudzącym sokiem z owoców.

Krótka charakterystyka

Istnieją drylownice elektryczne, ale są one wykorzystywane przede wszystkim w przemyśle (gdzie przetwarza się nawet tony owoców). Do użytku domowego najlepsze są drylownice ręczne. Najczęściej wykonuje się je z tworzywa lub stali nierdzewnej. Wykorzystywane materiały są dobre gatunkowo, i mogą mieć kontakt z żywnością (posiadają atesty). Najpopularniejsze są takie jak te drylownice do wiśni i czereśni, a także do śliwek. Owoce wkłada się do drylownicy, przyciska i uwalnia pestkę, którą potem można wyrzucić. Drylownice często posiadają elementy antypoślizgowe, osłonkę przed sokiem, a nawet mechanizm amortyzujący. Nie są to urządzenia drogie, a bardzo przydatne i mogące służyć nawet przez kilka lat.