Podkładki na stół kuchenny – jakie wybrać?

Podkładki na stół kuchenny to często drobne rzeczy, na które na co dzień nie zwracamy uwagi. A pełnią one bardzo ważne zadanie w każdym domu, w którym się znajdują. Co jest ważne i na co zwrócić uwagę podczas wybierania podkładek?

Przede wszystkim tworzywo, z którego są wykonane. Istnieją podkładki materiałowe i bambusowe. Z jednej strony chronią one tylko i wyłącznie powierzchnię stołu, ale z drugiej są bardzo szybkie do wyczyszczenia. Dodatkowo materiałowe pojawiają się w różnych wariantach kolorystycznych, dlatego można je dobrać kolorem do każdego wnętrza. Trochę innym tworzywem, z którego są tworzone podkładki na stół kuchenny jest polipropylen i poliester. Są one bardzo łatwe w użytkowaniu, równie łatwe w czyszczeniu, są bardziej odporne na uszkodzenia niż materiałowe i bambusowe. Dodatkowo one również występują w różnych kolorach oraz istnieje możliwość nadrukowywania na nie różnych kształtów i wzorów. Najmniej elastyczne, ale również najbardziej wytrzymałe są podkładki z materiału korkowego. Jest on najgrubszy i najmniej elastyczny, za to podkładki są najbardziej trwałe i wytrzymałe oraz najmniej się odkształcają podczas użytkowania.

podkładka na stół w kolorze limonkowym

Wybór podkładek na stół kuchenny w bardzo dużej mierze zależy od potrzeb oraz od funkcji, jakie ma spełniać i w jakich warunkach, dlatego warto przemyśleć, które będą najbardziej odpowiednie.