Patelnie ceramiczne w kuchni

Każdy szef kuchni, niezależnie od poziomu zaawansowania, potrzebuje dobrej patelni. Każdy z nich potwierdzi też, że zdecydowanie bardziej opłaca się zainwestować więcej gotówki w lepszą jakościowo patelnię, niż wymieniać co sezon na nową z powodu zużycia.

Coraz większą popularnością w kuchni cieszą się patelnie ceramiczne (przykład). Wiele mówi się też o ich ekologicznym trybie produkcji, co z pewnością nie jest bez znaczenia dla miłośników przyrody.

Powłoka na patelni ceramicznej powstaje przez wypalanie w bardzo wysokich temperaturach specjalnej mieszanki gliny i minerałów. Powstała warstwa jest bardzo odporna na działanie wysokich i niskich temperatur, przy czym nie wchodzi w żadne szkodliwe reakcje z jedzeniem.

Warto dodać, że patelnia ceramiczna doskonale nadaje się do smażenia potraw bez tłuszczu, co z pewnością docenią ludzie będący na diecie i  miłośnicy zdrowego odżywiania. Przy okazji, patelnia ceramiczna nie brudzi się przy użyciu, toteż jej czyszczenie jest szybkie, łatwe i przyjemne.

Pamiętać należy jedynie o niezalewaniu gorącej patelni zimną wodą. taki szok termiczny może doprowadzić do uszkodzenia powierzchni naczynia.

Rodzajów patelni ceramicznych jest na rynku tak wiele, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.