Najważniejsze informacje o tylkach rosyjskich

Osoby, które lubią samodzielnie przygotowywać torty z pewnością kiedyś musiały zmierzyć się z koniecznością ozdabiania zrobionego przez siebie ciasta. Nierzadko okazuje się to nie lada wyzwaniem, bowiem samodzielne stworzenie kwiatków z kremu jest zadaniem niełatwym i czasochłonnym. Z pomocą mogą przyjść rosyjskie tylki.

Jak używać tylek?

Przede wszystkim należy odpowiedzieć na pytanie, czym są tylki rosyjskie. To akcesoria cukiernicze, dzięki którym w zaledwie kilka sekund można zrobić kwiatek z kremu. Na rynku można znaleźć tylko pozwalające na szybkie stworzenie słodkich tulipanów, goździków czy róż.

Samo użycie tego gadżetu jest proste, należy wsadzić wybraną końcówkę do rękawa cukierniczego, wypełnić go kremem, a następnie ścisnąć rękaw kilka milimetrów nad miejscem, w którym ma się pojawić kwiatek. Dobrym pomysłem jest wcześniejsze posmarowanie tortu cieniutką warstwą kremu, gdyż ten prosty zabieg sprawi, że kwiat wykonany przy pomocy rosyjskiej tylki na pewno „przyklei się” w miejscu wybranym przez osobę dekorującą ciasto.

Czy warto używać tylek?

Odpowiedź oczywiście brzmi tak. To bodaj najłatwiejszy sposób na przyozdobienie ciasta w sposób szybki, a jednocześnie efektowny. Co ważne z ich użyciem poradzą sobie nawet osoby nie mające doświadczenia w dekorowaniu tortów. Rzecz jasna przed przejściem do ozdabiania wypieku warto spróbować zrobić kwiatka z kremu, aby sprawdzić jaki nacisk na rękaw cukierniczy będzie odpowiedni, jednak po kilku próbach z pewnością uda się uzyskać pożądany efekt.