Młynek żarnowy-by kawa smakowała jeszcze lepiej

Zapach, który kojarzy się z przyjemnym porankiem, jak i popołudniowa przerwą łączy wielu miłośników aksamitnego, czarnego napoju. Mowa oczywiście o zapachu kawy. Nie od dziś wiadomo, że najlepsza jest ta świeżo mielona, i to niezależnie od metody parzenia. Wystarczy tylko mieć młynek do kawy, tylko jaki.

Młynki do kawy – rodzaje

Co do zasady, na rynku dostępne są dwa rodzaje młynków do kawy: żarnowe i ostrzowe. Jednak prawdziwi miłośnicy czarnego napoju zdecydowanie preferują ten pierwszy rodzaj.

Młynki ostrzowe, choć tanie i łatwo dostępne, mają szereg wad. Ich działanie, oparte na obracaniu metalowym ostrzem, nie pozwala za bardzo na regulację grubości mielenia. Co gorsza, ziarno jest zmielone nierównomiernie i podczas mielenia wytwarza się sporo pyłów. Wszystko to powoduje, że trudno z takiej kawy uzyskać naprawdę aksamitny napój.

Młynek do kawy żarnowy może odstraszać ceną, zwłaszcza te bardziej  profesjonalne modele kosztują krocie. Nie zmienia to faktu, że taki młynek jest pozbawiony wszystkich powyższych wad młynków ostrzowych. Pozwala równomiernie zmielić ziarno do wybranej grubości i to bez ryzyka jego przegrzania. Z takiej kawy wyjdzie naprawdę aksamitny, aromatyczny napój.

Tylko jak wybrać najlepszy model?

Młynek do kawy żarnowy co do zasady występuje w dwóch wersjach, z żarnami metalowymi lub ceramicznymi. Żarna metalowe są trwalsze, ale głośniejsze. Odpowiednie metody użytkowania, między innymi nie ustawianie grubości mielenia na sucho, też sprawi, że młynek z żarnami ceramicznymi będzie służył przez lata. Oprócz rodzaju materiału z jakiego wykonano żarna warto zwrócić uwagę na to, czy dany model ma satysfakcjonujący nas zakres regulacji grubości mielenia.