Lód z lodówki w kilka chwil

kostkarki do lodu

Wyposażenie kuchenne na przestrzeni lat uległo sporym przeobrażeniom. W dawniejszych czasach głównymi sprzętami w kuchni był piec, nomen omen wprost nazywa ‚kuchnią’, oraz kredens. Ten pierwszy oczywiście spełniał funkcję dzisiejszej kuchenki gazowej, bądź też płyty kuchennej. Z kolei ten drugi było ułomnym protoplastą dzisiejszej zabudowy kuchennej.

Co dawniej to i dziś

Podobnych analogii pomiędzy czasami dawnymi a dzisiejszymi można odnaleźć jeszcze wiele. Choćby lodówka – dawniej, gdy o takim sprzęcie nawet nie śniono do przechowywania produktów wrażliwych na pokojową temperaturę wykorzystywano studnię, w której w wiszącym nad lustrem wody wiadrze umieszczano tego typu produkty.

Zostając przy temacie lodówek nie można jednak zapominać, że dawniejsze przechowywanie żywności w chłodniejszych warunkach było bardzo prymitywne, uciążliwe i działające przez krótki czas. Nie było natomiast możliwości zamrożenia czegokolwiek, no chyba, że zimą, gdy wszystko co zostawało na podwórku zamarzało samoczynnie. Ciągnąc dalej ten żartobliwy ton można powiedzieć, że zimowy mróz spełniał także funkcję ówczesnej kostkarki do lodu.

Po lód w każdej chwili

Żarty żartami, ale kostkarka do lodu stanowi obecnie wyposażenie lodówki, bez którego spora część ludzi nie potrafi sobie wyobrazić kuchni. Wygoda tego rozwiązania sama w sobie jest niewątpliwa, nie można jednakże zapominać, iż do swojego działania wymaga doprowadzenia instalacji wodnej bezpośrednio w pobliże lodówki.

Jeśli takie wymaganie nie stanowi żadnego problemu, to po nabyciu urządzenia można sięgać po lód w każdej sytuacji, bez obaw, że ktoś zapomniał uzupełnić pojemnika na lód w zamrażarce, jak to zazwyczaj wygląda w lodówkach pozbawionych takiej funkcji.