Jak używać woka?

patelnia wok

W kulturze, sztuce, modzie, także w sztuce kulinarnej, panuje cykliczność. Co jakiś czas powracają do mody składniki, techniki gotowania czy chociaż urządzenia. Patelnia wok należy do tej grupy. Kilka lat temu modne stało się używanie tego urządzenia do przygotowywania potraw. I bardzo dobrze, gdyż jest to świetny sposób na pyszne, ale przede wszystkim zdrowe jedzenie. Niewątpliwym plusem jest nieużywanie tłuszczu do smażenia, ewentualnie stosowanie niewielkich jego ilości. Także wysoka temperatura wpływa na prozdrowotne walory pożywienia, przygotowywanego w patelni wok, gdyż krótka obróbka termiczna niszczy mniejszą ilość witamin.

Jak smażyć na patelni wok?

– należy najpierw przygotować wszystkie składniki, które na patelni wylądują. Ma to znaczenie, ponieważ proces smażenia jest krótki, można po prostu nie zdążyć z przygotowaniem składników i pozostałe przegotować.
– ważną zasadą jest to, że najpierw smażymy mięso, następnie warzywa, i do nich dodajemy usmażone wcześniej mięso. Jeśli chodzi o warzywa, kolejność także jest ważna. Na pierwszy ogień idą warzywa grube, wymagające długiego smażenia, następnie te drobne i delikatne. I nie przestajemy mieszać w trakcie całego procesu. Rozgarniamy produkty na ściankach woka. Mięso natomiast mieszamy partiami, co jakiś czas zaprzestając.
– nieznajomość urządzenia sprawia trudności z określeniem, kiedy potrawa już jest gotowa. Sprawdzamy ją poprzez nakłuwanie najgrubszych kawałków.