Jak przygotować kawę mrożoną?

kruszarka do lodu

Wiele osób w upalne dni szuka orzeźwienia i wytchnienia. Zapotrzebowanie na mrożone napoje znacznie rośnie. Druga część osób szuka sposobu na rozbudzenie się i pobudzenie organizmu do jeszcze lepszej pracy i wydajności.

Te dwa elementy można ze sobą połączyć i wypić w letni dzień kawę mrożoną. Większość restauracji i dobrych kawiarni ma ją w swojej ofercie. Jednak kawa taka może być przygotowana również w domowych zaciszu.

Jak przygotować kawę mrożoną w domu?

Do przygotowania kawy potrzebne są:
1. 7g mielonej kawy
2. gorąca woda
3. mleko
4. szklanki do kawy mrożonej
5. mrożone kostki lodu

Należy zacząć od zaparzenia filiżanki espresso. Prawdziwe espresso ma pojemność pomiędzy 30-40 ml kawy. Kawa powinna być zmielona i przygotowana na chwilę przed jej zaparzeniem. Woda do przygotowania kawy powinna mieć temperaturę ok. 80 stopni Celcjusza.

Szklanki do kawy należy napełnić mlekiem prawie do końca, a następnie delikatnie po brzegu szklanki wlać przygotowane wcześniej espresso. Kawę warto uzupełnić kostkami lodu. Sprawią one, że mrożona kawa zyska znacznie więcej nie tylko na wyglądzie, ale również będzie znacznie bardziej orzeźwiająca.

Kruszarka do lodu to przydatny gadżet, które ułatwia przygotowanie kostek lodu, jednak nie jest on na co dzień spotykany w polskich domach. Jednak część osób ma wyposażoną lodówkę w ten gadżet, więc idealnie się sprawdzi podczas przygotowania tego orzeźwiającego napoju na letnie dni.