Jak dobrze wybrać zaparzacz do kawy?

O tym, że kawa pochodząca z zaparzacza charakteryzuje się zupełnie innym smakiem i walorami aromatycznymi, nie trzeba nikogo przekonywać. Mało kto jednak wie, że na uzyskanie idealnej jakościowo kawy z takiego zaparzacza jak tych z ostry-sklep, kluczowy wpływ ma to, z jakiego dokładnie modelu się korzysta. Jak zatem wybrać ten najlepszy, który zagwarantuje kawę o możliwie najlepszych cechach?

zaparzacz dociskowy

Pojemność ma sens

Czynnikiem, który najczęściej jest brany pod uwagę podczas zakupu zaparzacza do kawy jest jego rozmiar. Niestety większość konsumentów całkowicie błędnie do tego podchodzi, wybierając możliwe największy dostępny w sklepie model. Jest to ogromy błąd, ponieważ zaparzacz do kawy swoje najlepsze parametry osiąga tylko w przypadku gotowania w nim nominalnej ilości wody. Gdy ktoś zechce zagotować jej mniej, zwyczajnie nie zadziała to tak jak powinno.

Jak zatem widać kupowanie zbyt dużego zaparzacza do posiadanych potrzeb, skutkować będzie albo złej jakości kawą, albo tez zupełnym brakiem ekonomiczności w używaniu tego sprzętu.

Z czego jest zrobiony?

Drugim bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na jakość powstającej kawy jest materiał z jakiego został wykonany dany zaparzacz.

Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie taki model, który wykonany będzie ze stali nierdzewnej. Kuszące dla laików będą zaparzacze aluminiowe, głównie z powodu swojej niskiej ceny, jednak kupno takiego taniego zaparzacza będzie olbrzymim błędem. Spowodowane jest to powstawaniem trudno czyszczących się plam na aluminium, które w zauważalny sposób będą zmieniały smak i aromat kawy.